Het grootste verschil tussen een laminaat en PVC-vloer is het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Laminaatvloeren zijn gemaakt van meerdere lagen composietmateriaal die op HDF zijn gelijmd. HDF staat voor High Density Fibreboard, wat simpel vertaald is: een hardboard gemaakt van samengeperste houtvezels. PVC vloeren zijn gemaakt van kunststof. De afkorting PVC staat voor polyvinylchloride. Een laminaat is gemaakt van geperst hout en wordt gelegd met een hoogwaardige klikverbinding.
#1. Het contactgeluid
Laminaatvloeren zijn berucht om het maken van geluid, een bekend fenomeen, vooral bij het lopen op hakken. Gelukkig hebben we daar vandaag een goede oplossing voor, een geluiddempende en gekeurde ondervloer! Deze onderlaag dempt contactgeluid en creëert zo een massiever toonhoogtegeluid. Een PVC vloer maakt een heel zacht geluid als er op gelopen wordt, dit komt door het zachte materiaal waarvan de vloeren gemaakt zijn.
#2. Het prijsverschil
Beide vloeren zijn beschikbaar in alle prijsklassen. De prijzen voor hoogwaardige PVC- en laminaatvloeren verschillen niet heel veel. De prijzen van laminaatvloeren zijn wel wat lager. Aangezien laminaat over het algemeen gemakkelijker zelf te installeren is, kan de prijs ook wat schelen. Houdt u rekening met uw budget? Dan is een laminaatvloer de betere optie dan een PVC-vloer omdat deze in goedkopere uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Bovendien is laminaat ook makkelijker zelf te leggen. Ook hier kunt u dus kosten besparen. Bent u op zoek naar een goedkope vloer? Kies dan voor een laminaatvloer.
#3. Het onderhouden van een laminaat en PVC-vloer
Het reinigen en onderhouden van laminaat- of PVC-vloeren is heel eenvoudig. Het is vooral belangrijk om te weten wat u niet moet doen. Als u een verkeerd schoonmaakmiddel gebruikt, kan dat de vloer beschadigen. Laminaatvloeren kunnen beschadigd raken door het gebruik van (overmatig) water. Dit betekent niet dat ze bijvoorbeeld niet in de keuken kunnen gaan liggen. Als er water onder de laminaatvloer komt, kan dit de vloer beschadigen. Zorg ervoor dat u de grond niet te nat maakt en laat de vloer niet lang nat blijven. Bij PVC vloeren is dit echter geen probleem.
#4. Verschillende diktes
Een ander verschil tussen PVC-vloeren en laminaatvloeren is de dikte van de plank. Onze PVC vloeren zijn 7mm dik (klik) of 2mm-2,5mm dik (plak). PVC klikvloeren zijn voorzien van een extra minerale tussenlaag. Dit is belangrijk om een sterke persverbinding te creëren. Daarom zijn deze vloeren wat dikker. Onze laminaatvloeren hebben een dikte tussen de 8mm en 12mm.
#5. Het design van de vloer
Zowel laminaat als PVC zijn er in talloze uitvoeringen. U kunt op dat vlak echt geen slechte beslissing nemen. Er is altijd een vloer die past bij uw interieurwensen. Zo zijn zowel PVC als laminaat verkrijgbaar in hout-, visgraat- en betondessins. Maar er zijn meer mogelijkheden. Wat dacht u bijvoorbeeld van PVC-tegels die bijna niet van echt te onderscheiden zijn? Tegenwoordig zijn er ook laminaatvloeren die bijna niet te onderscheiden zijn van echt hout. U kunt alle kanten op. Onze specialisten helpen u graag bij het kiezen van een kleur en design die perfect bij uw woning passen.
#6. Vloerverwarming
De PVC vloeren van Vloer&Raam zijn vrijwel onverwoestbaar en gemaakt voor intensief woongebruik. Alle PVC vloeren hebben een extra beschermlaag. Hierdoor zijn deze vloeren niet alleen geschikt voor woningen, maar ook voor winkels. Kunnen er krassen ontstaan op PVC vloeren? Ja, een PVC vloer is krasbestendig, maar niet krasvast. Scherpe voorwerpen of bijvoorbeeld kleine steentjes waar je op loopt kunnen krassen veroorzaken op de PVC vloer. Een goede mat voorkomt dit. Bij laminaat hangt de duurzaamheid sterk af van de kwaliteit. Bij Vloer&Raam vindt u alleen laminaatvloeren van een hoge kwaliteit! Wij adviseren u graag over de beste optie voor uw situatie. En, voor wat gaat u? PVC of laminaat door het hele huis? Wij horen het graag!